soundbar testDet er blevet mere normalt, at billedkvaliteten og lydkvaliteten ikke spiller overens, når der investeres i et nyt fladskærms-TV. Billedkvaliteten er fantastisk, hvorimod lyden er direkte dårlig.

Det er blevet sagt før, men denne gang skal det understreges: desto fladere TV, desto fladere lyd. Der kan ikke indsættes store højtalere i et ultraslim-TV.

Heldigvis er der en løsning på dette problem. Denne tekst vil omhandle en løsning, som bliver mere og mere populær for nyere fladskærms-TV – introduktionen til soundbars og lydsokler.

Info om soundbars

Soundbar test

Når man ser TV, skal man huske på, at der er to dele i denne oplevelse. Der er den visu­elle del – billedkvaliteten. Samtidig er der også den del, der skal høres – nemlig lyden.

En soundbar kan være med til at forbedre den samlede oplevelse, da disse kan sup­plere en fantastisk billedkvalitet, med en ligeså god lydkvalitet. En soundbar benytter sig ikke af en masse kabler, som skal trækkes rundt i hele stuen. Det er en enkelt aflang enhed, som har indbyggede højtalere, der kan supplere den optimale forstærk­ning til TV’et.

Det er vigtigt at forstå, at en soundbar ikke leverer surround sound, da det oftest kun er en enkelt enhed. Flere producenter forsøger dog at skabe en simulering af surround­ sound ved at behandle lyden, så den fordeler sig ud over den fysiske placering på soundbaren. Alle de soundbars som er taget med i vores soundbar test, har en form for simuleret surround sound. Der findes også soundbars, som har en medfølgende subwoofer, som placeres på gulvet ved TV’et. En sådan subwoofer giver rigtig god dybde i lyden, og kal­des på dansk en bashøjtaler.

Lydsokler

Soundbars, som er beskrevet i ovenstående afsnit, er bedst egnet til vægmontering, hvis TV’et ligeledes er monteret på væggen. Hvis et TV derimod ikke er monteret på væggen, men står på et TV-bord, ville en lydsokkel være en mere optimal løsning. Idéen er den samme som en soundbar, men en lydsokkel er dybere end en soundbar, hvilket betyder, at TV’et kan stilles ovenpå lydsoklen. Dette gør, at det ikke er nødvendigt at montere både TV og soundbar til væggen.

Grundet de større fysiske mål på en lydsokkel, er der blevet plads til udvidelse af lyd­kvaliteten. Der er i casen blevet plads til et eller flere bas-elementer, som skrevet tidli­gere giver en god dybde i lyden, samt en mere fyldig bas. Det er i de fleste tilfælde derfor ikke nødvendigt, at have en ekstern subwoofer stående, når der bliver brugt lyd­sokler.

Bredt marked for ekstern lyd

Skal man ud og købe en soundbar eller en lydsokkel, kan dette godt blive en større ud­fordring, da markedet for disse produkter er utrolig omfattende. De fås, ligesom mange andre produkter,i forskellige prisklasser med store variationer. De kan koste fra under 1000 kroner til over 20.000 kroner. Hvad der er vigtigt at huske på er, at prisen følger kvaliteten, når man køber sådanne produkter. I vores soundbar test er der blevet taget højde for både pris og kvalitet, og du vil kunne finde soundbars i flere forskellige prisklasser.

Der er her blevet opstillet et udvalg af forskellige soundbars og lydsokler, som repræ­senterer et fornuftigt prisleje. Priserne for udvalget i denne tekst ligger fra 2.000 kroner og op til 7.000 kroner. Der anbefales altså ikke at gå under 2.000 kroner, da dette vil have en indflydelse på lydkvaliteten, der følger med produkterne i lavere prisklasser. Det skal dog nævnes at vi i vores soundbar test, også har valgt at anbefale en soundbar under 2000 kr.

soundbar test

Soundbaren – Ny generation af surround

Store, dyre og pladskrævende surround systemer er blevet populært, hvor der bliver opstillet højtalere i alle rummets hjørner. Dette kan skabe en fantastisk lydoplevelse, når man ser TV i hjemmet. Denne form for indretning med de mange højtalere, er ikke altid det kønneste syn, når man træder ind i en stue. Dette er soundbaren er sublim løsning på. Som beskrevet tidligere bliver surround effekten simuleret, da disse sound­bars kan give en utrolig dynamisk lyd, som man kender det fra et surround system med flere højtalere. Ergo er dette et perfekt alternativ, hvis man ikke føler for at have høj­talere stående i alle rummets hjørner.

Soundbarens funktioner

Da der findes så bredt et udvalgt af soundbars, har disse selvfølgelige også forskellige funktioner. Nogle soundbars har som sagt en ekstern subwoofer, hvor det kan vari­ere om denne er trådløs eller kablet.

Kigger vi på en specifik soundbar, som er “Sonos Soundbar”, har denne ni indbyggede højtalere. “Sonos Soundbar” fik i øvrigt den bedste score i soundbars-test i 2015. Denne soundbar test kan ses, hvis man klikker ind på følgende link: Sonos soundbar test. Sonos-systemet er et system, som kører over ens trådløse netværk, så man kan styre systemet, så længe en enhed er tilkoblet samme netværk som sin Sonos-enhed.

Ydermere kan soundbars fås i både analog og digital udgave. Den digtiale udgaver lig­ger typisk i et lidt højere prisleje. Hos flere soundbars er det også muligt at tilkoble an­dre enheder end blot sit TV. Disse yderligere enheder kan være telefon, tablet, compu­ter, spillekonsol mm.

Lyd- og designfordele ved en soundbar

Der er ingen tvivl om, at soundbaren er kommet for at blive. En soundbar er en anbe­falelsesværdig lydenhed, som leverer kraftfuld lyd. Den lydkvalitet som man er vant til fra de nye fladskærms-TV vil ved hjælp af soundbars blive revolutioneret. Soundbars vil være i stand til at levere dyb og kraftfuld lyd, som et TV, grundet mangel på plads i ca­set, ikke ville kunne være i stand til. Der kan opleves en helt anden volume ved brug af en soundbar, hvilket vil gøre helhedsbilledet endnu mere oplevelsesrigt.

Kigger vi på en soundbar som “LG NB3530A”, så har man har mulighed for at indstille soundbaren til forskellige indstillinger, som afhænger af, hvilken genre af lyd der skal benyttes. Dette kan være funktioner som bas, game, clear mm. En test af lige netop denne soundbar kan finde på følgende link: LG Soundbar Test.

Hvis man vender fokus mod opsætningen af en soundbar, er dette også utrolig nemt og brugervenligt. Det varierer fra forskellige soundbars, hvordan opsætningen foregår. Hvis der tages et kig på en af de mest enkelte metoder, kan der kigges på “Samsung HW-F550″. Denne soundbar har funktionen bluetooth, som automatisk finder og for­binder TV’et med soundbaren.

Er man mere til en soundbar, som indeholder flere ekstrafunktioner, burde man tage et kig på “Yamaha YAS-101″. Denne soundbar har funktioner som trådløse muligheder, antal tilkoblinger eller ekstramateriale som “Audio Delay Control” og “Clear Voice”. Du kan læse meget mere om hvilke modeller der kan anbefales, i vores store soundbar test.

Hvordan vælger jeg?

Når man skal købe en soundbar, bliver man nødt til at kigge på ens personlige behov. Hvad kræver man af soundbaren? Nogle ønsker et stilfuldt design, frem for en fantastisk lyd. Når man kender sine prioriteringer, kan man derefter begynde at finde den rigtige soundbar til netop ens egne behov. Det kan være svært at finde præcis den sounbar der netop passer til ens behov, og dette er en af de primære grunde til, at vi hos Nemtest har udarbejdet en soundbar test. I vores soundbar test kommer vi med bud på hvilke soundbars der er gode, og håber at kunne hjælpe dig med at finde den soundbar som er bedst til dig!