Cykelhjelm test

En cykelhjelm er et vigtigt stykke tilbehør, når man færdes på cykel rundt i de danske byer. Det er åbenlyst, hvilken slags beskyttelse en cykelhjelm giver, men samtidig med, at den beskytter hovedet, giver den også en vis tryghed. Grundet denne vigtighed af cykelhjelmen, er det altså vigtigt at vide, hvad man skal være opmærksom på, når man skal ud og købe en cykelhjelm. I vores cykelhjelm test kan du få en god idé om hvilke cykelhjelme der er gode.

Den gode cykelhjelm

Når der bliver talt om ‘den gode cykelhjelm’, er der flere funktioner, som skal være i fokus. En af disse er pasformen – hjelmen skal have den korrekte størrelse, hvilket sikrer, at den ikke falder af eller glider rundt på hovedet, hvilket vil resultere i en væsentlige dårligere beskyttelse.

Sammen med dette er det også vigtigt, at cykelhjelmen skal være CE-godkendt, hvilket er en erklæring om, at cykelhjelmen lever op til direktivernes og standardernes krav. CE-mærket tager udgangspunkt i forbrugernes sikkerhed.

Endnu en væsentlig egenskab ved en cykelhjelm er komfort. En cykelhjelm skal være behagelig at have på over længere perioder, så den ikke er til irritation for brugeren. Det har i vores cykelhjelm test været svært at bedømme dette, da komfort er meget subjektivt.

Hvilken cykelhjelm er bedst til voksne?

I dette afsnit er der blevet taget udgangspunkt i programmet “forbrugertesten”, som blev sendt på DR, samt “Tænks test” fra juni 2014, og ydermere også pasformen af cykelhjelme.cykelhjelm test

Forbrugerrådet Tænk testede i 2014 en række af cykelhjelme, for at finde den bedste cykelhjelm i test. Tænk kårede “Specialized Chamonix Adult” som testvinder, der på grund af god sikkerhed, samt høj stabilitet løb med førstepladsen hos forbrugerrådet Tænk.

DR’s forbrugertest, som er udviklet i samarbejde med Tænk, rækker dog førstepladsen til “Giro Trinity”, som testvinder. Denne cykelhjelm fik i øvrigt en andenplads i Tænks cykelhjelm test.

Kigges der på designet på netop disse to cykelhjelme, er der en mindre designmæssig forskel, som noget af det eneste.

Der er ligeledes blevet kigget på kvalitet kontra pris, hvor “Bell Solar” er den bedste cykelhjelm, hvis man ikke vil ofre for mange penge, men stadigvæk være godt beskyttet. Den får en delt fjerdeplads hos Tænk, og en andenplads i DR’s forbrugerprogram. Denne cykelhjelm har ikke de store justeringsmuligheder, hvilket afspejler sig i en pris på kun 279 kr.

Testen, der er blevet foretaget munder ud i en konklusion, som viser, at der ikke nødvendigvis er sammenhæng mellem pris og kvalitet, når man handler cykelhjelme.

Denne konklusion understøttes af, at den meget populære cykelhjelm “Nutcase” har fået en dårlig score i cykelhjelm testen, grundet den er for tung, samt den ikke giver nok luft til hovedet.

En sidste anbefalelsesværdig cykelhjelm er “Abus Lane-U”, som har fået en delt fjerdeplads hos Tænk, samt en tredjeplads i DR’s cykelhjelm test.

Alle ovenstående cykelhjelme af sikkerhedsmæssigt godkendt, hvilket blot efterlader fokus på pasform og design. Pasformen er prioriteret over designet, da denne er med til at optimere sikkerheden på cykelhjelmen.

Cykelhjelmens pasform

En korrekt pasform ved en cykelhjelm er, som beskrevet tidligere, essentiel for sikkerheden. Når en cykelhjelm er monteret korrekt, må den ikke kunne falde af forbrugerens hoved. Man kan udføre sin egen lille test ved at tage fat bagerst på cykelhjelmen, og prøve at trække den over hovedet. I nogle tilfælde er der placeret en justeringsskrue bagpå, som kan sikre en optimal pasform. Dette er dog hovedsageligt på børnehjelme, at dette er en mulighed.

Når en cykelhjem bliver klikket sammen rundt om hagen, skal spændebåndene danne en trekant rundt om forbrugerens ører, uden at ramme eller dække dem. Når cykelhjelmen er blevet klikket på plads, må der maksimalt kunne presses et par fingre under remmen ved hagen, samt foran på hjelmen.

Hvordan udføres en cykelhjelm test?

Test af Cykelhjelm

Cykelhjelme bliver testet på forskellige metoder. Tænk har udført tests under varme og kolde temperaturer, hvor de ligeledes er blevet testet imod en flad overflade og en skarp kant. Ydermere er de i Tænks cykelhjelm test, blevet testet i regn og under UV-lys, for at fremskynde ældningen af cykelhjelmen. Dette giver et realistisk billede på cykelhjelmens holdbarhed ved længerevarende brug.

Stødabsorberingen bliver også testet, hvilket jo er cykelhjelmens vigtigste egenskab. Cykelhjelmen skal kunne holde til slagene fra et fald, så kundernes hoved slipper for det.