Autostol test

Virksomhederne “Tænk” og “FDM” laver årligt nye tests af autostole. Dette er blevet en guide, hvorpå man kan finde den bedste autostol til sine børn i Danmark.

Forældre tænker ofte, at deres børn skal have det bedste på markedet. Nogle af de faktorer der blive prioriteret højt er god komfort og betræk, som kan vaskes forholdsvis ubesværet. I vores autostol test kan du finde svar på hvilken autostol du bør vælge.

Typer af autostole

Der eksisterer som udgangspunkt to typer af autostole. Der er fremadrettet og bagudrettet autostole. I Danmark er favoritten den bagudrettede version (også til ældre børn), hvor i udlandet det hovedsageligt er den fremadrettet der bliver benyttet. Skal sikkerheden sammenlignes ved de to typer, er denne ofte bedst på den bagudrettede version. I vores autostol test er der blevet kigget på begge typer.

Hvad skal man være opmærksom på?Autostol test

En god guide til køb af autostole er, at man skal være opmærksom på 4 punkter. Disse fire punkter er:

  • Sikkerhed
  • Isofix
  • Rengøring
  • Komfort

Alle disse elementer er der taget højde for i vores egen autostol test, og ligeledes har både FDM og Tænk også dette i mente.

Sikkerhed:

Det vigtigste, når der skal købes en autostol er selvfølgelig sikkerheden. Barnets sikkerhed er altid det vigtigste.

Der bliver udført omfattende autostole tests, som skal sikre autostolens sikkerhed. Dette sker igennem kollision. Selepuder klarer sig i tests betydeligt dårligere end autostole. Autostole har sikkerhed, så kollisionens kraft bliver aftaget ved uheld. Dette sikrer autostolens sidesikkerhed blandt andet.

Isofix:

Langt størstedelen af nyere biler er udstyret med Isofix. Isofix er et monteringssystem, der gør monteringen af autostole bedre. De sidder for det første bedre fast, men de monteres også nemmere, så der undgås monteringsfejl. Det tager lidt øvelse at sætte autostolen i bilen, men når det først er lært, øger det sikkerheden. Det anbefales altså, at der vælges en autostol med Isofix.

Rengøring:

Vaskbart betræk er som regel altid en fordel, når man har børn. Dette ville gøre vedligeholdelsen af autostolen væsentlige nemmere, samtidig med at den kan forblive ren. Mad bliver tit giver til børn, når de sidder i autostolen. Og så søde som de kan være, når de sidder der, er det ikke altid, at de formår at holde maden inde i munden. Derfor er rengøring også en vigtig ting at have fokus på.

Komfort:

Dette punkt hænger en smule sammen med sikkerheden. En autostol, der kan justeres vil være et godt valg. Det gør, at selen kommer til at falde det rigtige sted. Barnet skal altså sidde behageligt i stolen, og gerne lidt tilbagelænet. Under længere køreture sker det, at barnet falder i søvn. En stol, der ikke læner nok bagud vil kunne gøre, at barnet hænger hovedet frem. Et mere vinklet ryglæn er altså også med til at øge barnets sikkerhed i autostolen.

Bedste autostole i 2015

Sortimentet af autostole er bredt, men her er der fokus på dem, som har klaret sig bedst ud fra vores egen autostol test og Tænks samt FDMs. Der bliver kigget på pris, fordele og ulemper.

Autostole er dyre i længden, da børn hele tiden vokser, hvilket resulterer i hyppige udskiftninger.

Der er også autostole på markedet, som for eksempel kun kan benyttes i alders 9 måneder til 4 år. Disse er blevet fravalgt i denne tekst, da der er fokus på autostole, som kan bruges gennem længere tid, så der på den front kan spares penge.

Autostole til babyer:

Når der designes autostole til babyer, er det vigtigste beskyttelse mod kollision. De fleste autostole til babyer er bagudrettet, hvor det virker til, at barnet sidder/ligger meget behageligt. Babyers knogler og muskulatur har ikke godt af længerevarende ophold i en autostol. Det er derfor vigtigt, at man husker, at autostole ikke skal benyttes som en soveplads, men derimod kun til transport. For babyer anbefales det, at de ikke bliver benyttet meget mere end 30 minutter af gangen.

Autostole til små og større børn:

Små og større børn indbefatter både børn fra 9 måneder og op til børn på 12 år. Hvis man ikke vil købe mange nye autostole, er det her vigtigt, at stolen kan justeres, så den kan benyttes i så mange år som muligt. Disse modeller bliver typisk leveret med en mavepude, der øger sikkerheden ved kollision yderligere. Denne skal benyttes indtil barnet når en vis alder, hvor denne ikke længere har ønskede effekt.

På forsædet eller på bagsædet?

Det anbefales som udgangspunkt, at autostolen bliver placeret på bagsædet. Dette anbefales af flere grunde. Ikke alle biler har f.eks. Isofix på forsædet, men derimod kun på bagsæderne. Det er heller ikke alle biler, hvor airbaggen kan slås fra på forsæderne.

Hvis der ikke er tilstrækkelig plads til barnets ben på bagsædet, kan sædet foran eventuelt rykkes frem, så barnet opnår mere plads på bagsædet.

Hvornår er en autostol for lille?

Der er forskellige indikatorer, som viser, hvornår en autostol er blevet for lille til barnet. Den første er, at stolens maksimale vægtgrænse bliver overskredet – så er det på tide, at investere i en ny. En autostol er også for lille, hvis barnets hoved når mere end omkring ⅓ udover stolen.

Lovkrav for autostole

Det er forældrene og førerne af bilen, som har det fulde ansvar, når et barn skal fastspændes korrekt i bilen. Hvis barnet er under 135 centimeter, er det lovkrav, at barnet skal være fastspændt i en godkendt autostol. For at tjekke om autostolen er godkendt, skal du lokaliserer e-mærket på stolen. Følgende e-mærker er godkendt: ECE 44-03, ECE 44-04 og ECE 44-05.

Derfor skal du undgå de allerbilligste autosæder

Der er netop blevet lavet en autostol test af de helt billige autostole – testen er lavet af FDM. Denne autostol test har vist, at langt størstedelen af de billige autostole dumper. Dette skyldes primært manglende sikkerhed, som er den vigtigste egenskab i en autostol. Disse autostole ligger på omkring 500 kroner.

Sådan monterer du en autostol med isofix:

Det første der skal gøres er at undersøge med fingrene, hvor Isofix beslaget er placeret. Det sidder typisk under bagsæde-ryggen. Når beslaget er fundet foldes stolens base tilbage, hvilket vil resultere i, at autostolens ben stikker tilbage, og kan herefter gribe fat i beslaget. Når autostolen er blevet sat korrekt på, vil der høres en klik, som indikation på korrekt fastspænding. Der kan efterfølges rykkes lidt i stolen for at sikre, at den sidder korrekt fast.

Konklusion og hvor du kan købe autostole

Test af Autostol

Skal der købes en ny autostol, burde den være med Isofix, da de generelt garantere en større sikkerhed. Det kan godt virke voldsomt at købe en autostol til de forskellige alderstrin. Det anbefales derimod at købe til de vigtigste alderstrin, og sørge for, at de købte autostole har justeringsmuligheder. Faktorer som komfort og korrekt montering, kan til tider veje op for de svingende testresultater.